پلی آمید چیست؟

پلی آمید چیست؟

پلی آمید چیست؟

پلی آمید چیست؟ این سوال شاید برای خیلی از شما‌ها جالب باشد و به دنبال جواب آن باشید. یک نوع پلیمر است که از تکرار چندین واحد آمید تشکیل شده است. آمید گروه عاملی است که شامل گروه کربونیل (C=O) و گروه آمین (N-H) است. این پلیمر به دلیل خواص فراوان و کاربردهای گسترده‌ای که دارد، از جمله مواد مهم صنعتی بشمار میرود. در این مقاله ما سعی داریم تعریف، مفهوم، کاربردها، ویژگی‌ها، خواص، روش‌های تولید، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم و به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم، پس با ما همراه باشید.

تعریف و مفهوم پلی آمید

پلی آمید یک نام عمومی برای گروهی از پلیمرهای مصنوعی است که دارای گروه‌های آمید در زنجیره مولکولی خود هستند. گروه آمید شامل گروه کربونیل و گروه آمین است که با هم پیوند کووالانس دارند. این پلیمر را می‌توان به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم کرد. نوع طبیعی، مانند پروتئین‌ها (پشم و ابریشم)، از اسیدهای آمینه ساخته شده‌اند. نوع مصنوعی، مانند نایلون، آرامید و پلی سدیم، از واکنش تراکم دو نوع مونومر (دی آمین و دی اسید یا اسید کلرید) یا یک نوع مونومر (آمینو اسید یا لاکتام) تولید می‌شوند.

همچنین پلی آمید مصنوعی به دلیل خواص فراوان و کاربردهای گسترده‌ای که دارند، از جمله مقاومت در برابر سایش، حرارت، شکست، الکترود های جوش پلاستيك و حلال‌ها، در صنایع نساجی، پزشکی، الکترونيك و مكانيك استفاده مي شود. این محصول را میتوان با توجه به تركيب زنجيره اصلي خود به دسته بندي هاي مختلفي تقسيم كرد.

تعریف و مفهوم پلی آمید

کاربردهای پلی آمید

پلی آمید‌ها به دلیل خواص فراوانی که دارند باعث میشود که کاربردهای گسترده‌ای هم داشته باشد، این امر باعث میشود از جمله مواد مهم صنعتی به حساب آیند. این محصول را می‌توان در صنایع مختلف استفاده و آن ها را به کار برد. برخی از کاربردهای این پلیمر عبارتند از:

تولید انواع پوشاک، جوراب، رشته های مسواک و یا حتی نخ بخیه که استفاده از نایلون ساخته میشوند. از دیگر کاربردهای آن میتوان به تولید انواع ورق، لوله، شیلنگ، فیلم و روکش با استفاده از نوع آلفات این محصول.

تولید انواع چرخ دنده، کوپلینگ، ریل، قاب پمپ، فلاش دوربین و قاب چراغ خودرو با استفاده از این پلیمر.

تولید انواع تسمه‌های بسته‌بندی، تانکر و مخازن روغن سوخت، واشر، کلاه ایمنی و رگ مصنوعی با استفاده از نوع هتروسیکل. همچنین این پلیمر به دلیل داشتن مقاومت در برابر سایش، حرارت بالا، شکسته شدن و… مناسب برای کاربردهای نامبرده شده هستند.

ویژگی های پلی آمید

پلی آمید‌ها دارای برخی از ویژگی ‌های جالب و خاصی هست که باعث میشود در صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرد، که در ادامه به بعضی از ویژگی های آن میپردازیم:

نیمه کریستال بودن که باعث مقاومت در برابر حرارت، سایش، شکستن می‌شود.

قابل اشتعال بودن که باعث محدود شدن کاربرد آن‌ها در محیط‌های با خطر آتش سوزی می‌شود.

دارای قابلیت پخت و استریل شدن که باعث مناسب شدن آن‌ها برای کاربردهای پزشکی مانند نخ بخیه و رگ مصنوعی می‌شود.

جذب رطوبت بالا که باعث تغییر ابعاد، خواص مکانیکی و الکتریکی آن‌ها می‌شود.

قابلیت انعطاف‌پذیری که باعث مناسب شدن آن‌ها برای تولید انواع پوشاک، جوراب، رشته های مسواک و طناب می‌شود.

ضربه‌پذیری بالا که باعث مناسب شدن آن‌ها برای تولید انواع قطعات پلاستیکی اتومبیل، فلاش دوربین، کلاه ایمنی و قاب چراغ خودرو می‌شود.

مقاومت شیمیایی بالا در برابر اسیدها و حلال‌ها که باعث مناسب شدن آن‌ها برای تولید انواع لوله، شیلنگ، روکش کابل، چرخ دنده، قاب پمپ و مته برقی می‌شود.

کاربردهای پلی آمید

خواص پلی امید

پلی آمید دارای خواص مناسبی است که باعث گسترش کاربردهای آن در صنایع مختلف شده‌است که به بعضی از آنها میپردازیم:

  • در دماهای بالا و پایین استحکام و چقرمگی بالایی دارد.
  • ضربه‌پذیری بالا که باعث مقاومت در برابر شکست و ترک خوردگی می‌شود.
  • مقاومت سایشی بالا که باعث کاهش فرسایش و افزایش عمر مفید قطعات می‌شود.
  • انعطاف‌پذیری که باعث تولید انواع فرآورده‌های نسوز، نخ، رشته و طناب می‌شود.
  • مقاومت شیمیایی بالا در برابر اسیدها، قلیاها، حلال‌ها، روغن‌ها و سوخت‌ها.
  • قابل پخت و استریل شدن که باعث مناسب شدن آن برای کاربردهای پزشکی و دارویی میشود.
  • قابل رنگ‌پذیری که باعث تولید انواع پارچه‌های رنگین و زیبا می‌شود.

روش های تولید پلی آمید

پلی آمید یک نوع پلیمر است که از واکنش تراکمی واحدهای دارای گروه آمید تشکیل می‌شود. برای تولید آن می‌توان از دو روش اصلی استفاده کرد:

پلیمریزاسیون تراکمی بین یک دی آمین و یک دی اسید: در این روش، دو مولکول دو عاملی با هم واکنش داده شده و گروه آمید را تشکیل می‌دهند. در هنگام واکنش، آب حذف می‌شود.

پلیمریزاسیون آمینو اسیدها: در این روش، گروه آمین و گروه اسید کربوکسیلیک در همان مولکول قرار دارند. با پلیمریزاسیون این مولکول‌ها، گروه آمید را تشکیل می‌دهند.

بعضی از پلی آمیدها همچنین می‌توانند از روش‌های دیگر تولید شوند، مانند:

پلیمریزاسیون تحت فشار: در این روش، ماده پیش‌ساز تحت فشار بالا و در دمای بالا قرار می‌گیرد. این روش برای تولید تفلون مناسب است.

پلیمریزاسیون با کلرید اسید: در این روش، کلرید اسید به عنوان گروه فعال در واکنش با گروه آمین استفاده می‌شود. هیدروژن کلرید حذف می‌شود. این روش برای تولید آروماتیک مانند کولار مناسب است.

مزایای پلی آمید

این پلیمر دارای برخی مزایای هست که به آن میپردازیم:

  • استحکام و چقرمگی بالا که باعث مقاومت در برابر شکست، ترک خوردگی و خستگی می‌شود.
  • انعطاف‌پذیری که باعث تولید انواع پوشاک، جوراب، رشته های مسواک و طناب می‌شود.
  • مقاومت شیمیایی در برابر قلیاها، حلال‌ها، روغن‌ها و سوخت‌ها که باعث مناسب شدن آن برای تولید انواع لوله، شیلنگ، روکش کابل، چرخ دنده، قاب پمپ و مته برقی می‌شود.
  • قابل پخت و استریل شدن که باعث مناسب شدن آن برای کاربردهای پزشکی و دارویی مانند نخ بخیه و رگ مصنوعی می‌شود.
  • قابل رنگ‌پذیری که باعث تولید انواع پارچه‌های رنگین و زیبا می‌شود.

خواص پلی امید

معایب پلی آمید

این محصول با وجود داشتن خواص و کاربردهای متنوع، معایبی نیز دارد که باید به آن‌ها توجه کرد:

  • قیمت بالا نسبت به برخی پلیمرهای دیگر مانند پلی اتیلن و پلی پروپیلن.
  • جذب بالای آب که موجب تغییر شکل، افت استحکام، کاهش سختی و الاستیسیته می‌شود.
  • عدم مقاومت در برابر اسیدهای قوی که موجب خوردگی و تخریب سطح این پلیمر می‌شود.
  • نفوذناپذیری پایین فیلم‌های آن در برابر بخار آب که باعث افزایش رطوبت و کاهش خواص مکانیکی می‌شود.

این پلیمر یک ماده با کارآیی بالا است که در صنایع مختلف استفاده می‌شود، اما نباید نادیده گرفت که این ماده همچنین دارای چالش‌های خاص خود است.

سوالات متداول

1- پلی آمید چیست؟

یک پلیمر است که از تکرار واحدهای دارای گروه آمید (C=O و N-H) ساخته شده است.

2- پلی آمید چه خواص و کاربردهایی دارد؟

دارای خواصی مانند نیمه کریستال بودن، قابل اشتعال بودن، جذب رطوبت بالا، انعطاف‌پذیری، ضربه‌پذیری بالا و مقاومت شیمیایی بالا است. پلی آمید در صنایع نساجی، پزشکی، الکترونيك و مكانيك کاربرد دارد.

3- این پلیمر چگونه تولید می‌شود؟

از واکنش تراکمی دو نوع مونومر (دی آمین و دی اسید یا اسید کلرید) یا یک نوع مونومر (آمینو اسید یا لاکتام) تولید می‌شود. در هنگام واکنش، آب یا هیدروژن کلرید حذف می‌شود.

سخن پایانی

پلی آمید یک نوع پلیمر است که از تکرار چندین واحد آمید تشکیل شده است. این پلیمر دارای خواص فراوان و کاربردهای گسترده‌ای است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله، ما تعریف، مفهوم، کاربردها، ویژگی‌ها، خواص، روش‌های تولید، مزایا و معایب آن را بررسی کردیم و به بعضی از سوالات مهمی که شاید برای شما در این زمینه پیش بیایند پاسخ دادیم. ممنون از همراهی شما، امیدواریم که این مقاله برای شما مفید و جالب بوده باشد و با این محصول شگفت انگیز بیشتر از قبل آشنا شده باشید.

بازرگانی ایران تاز عرضه کننده و تولید کننده انواع مواد اولیه، پلی اتلین، پلی پروپیلن ها کامپاندها و مستربچ های باکیفیت و قیمت مناسب به بازارهای داخلی و خارجی می باشد. جهت خرید این محصولات و مشاوره می توانید با کارشناسان ما در مرکز فروش تماس بگیرید.

شماره تماس: 09104417319

اشتراک گذاری این مقاله

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جستجو در سایت


دسته بندی


آخرین مقالات


برچسب ها


آخرین پروژه ها